Okumayı öğrenmek, görmeyi öğrenmektir_

Okumayı öğrenmek, görmeyi öğrenmektir.

Tarih 15 August 2016 · Kategori Ezo sunal'dan notlar

Çocuk, doğduğu andan itibaren annesinin, babasının ya da yakından ilgilenen kişilerin yüzlerini “okur”. Yüz hatlarını ve ifadelerini inceleyerek uygun olan tepkileri vermeyi öğrenir. Sonrasında çocuk etrafındaki nesneleri okumaya başlar. Gözlemler, tanır, ve daha büyük bir adıma hazırlanmış olur; kitapta gördüğü resimleri tanımlar, gerçeğin kitap sayfası üzerindeki temsilini ayırt edebilir.
6 aylıktan itibaren artık gerçek nesne ve temsil ettiği görüntü arasındaki farkı bilir. Böylece bütün sanat dallarının ortak sırrı olan “dünyanın sembolik olarak temsili”nin içine girmiş olur.
Sembolik temsili keşfettikten sonra çocuk resimleri okuma becerilerini geliştirmeye başlar. İlgisini çeken resimleri parmakla gösterir, sonrasında tanımlar, bir sonraki adımda resmi gösterir, tanımlar, hikayesini anlatır ama hala kitaptaki hikayeyle bağlantı kurmaz, kendi hayatıyla ve deneyimleriyle ilgili hikaye oluşturur. Zamanla resmi gösterirken kitaptaki hikayeyi anlatır, özel hayatındaki deneyimleriyle kitaptaki hikayeyi ayırt edebilmeye başlar.
Gelişiminin bu evresinde çocuk görsel okuma becerisi gelişmiştir ve resimli bir kitabı okuyabilir. Böylece resimlerin gramerini okumayı öğrenir ve bu beceri ileride tekstleri okuması için destekleyici olacaktır.

Bu nedenle çocuklar yetişkinlerin eşliğinde resimli kitaplara bakmak, resimleri okumak için teşvik edilmelidir. Bu çalışma çocuk okula başladıktan sonra da devam etmelidir. Uzun süreli görsel okuma sadece metin okumaya yardımcı değil, çocuğun yaratıcılığı ve içsel resimlerini oluşturma yeteneği için ilham kaynağı olacaktır.

Bir kitap önerisi:

Kitap adı: Berk Mucit Oldu
Yazar adı: Kaan Elbingil
Yayınevi: Günışığı kitaplığı
Sayfa sayısı: 71

Çocukken deneyler yapmayı, keşiflerinizle herkesi şaşırtmayı denediniz mi hiç? Büyük bir icat yaparak müthiş önemli bir insan olmayı düşündünüz mü? Bunları düşünmeyi geçtim benim bir kaç denemem oldu küçükken. Bir tanesi evde yangın çıkarmaya kadar gitti hatta… Bu kitabı okurken ben çok eğlendim, duygulandım, güldüm, düşündüm… çocuklar kadar yetişkinlere de hitap eden mizah dolu bir hikaye! İlkokul çağındaki çocukların çok eğlenerek okuyacakları bir yaz kitabı. Sonrasında dikkat! Berk’ten ilham alarak evde birkaç icat denemesi yapmak isteyebilirler. İzin verin, denesinler, yanılsınlar, başarsınlar… Unutmayın ki çocuklar deneyerek, hata yaparak, sebep sonuç ilişkisi kurarak en iyi öğrenirler. Yetişkinler olarak onları desteklemeli, denemek istedikleri şeyler için bizi zorlasa da ortam yaratmaya çalışmalıyız. Oldukları gibi kabul etmeli, başka kimseyle kıyaslamamalıyız.